Svara analogt, redovisa digitalt

Vi har tidigare pratat om att vi gillar när eleverna får chansen att tycka till om saker och ting. Det finns många olika digitala hjälpmedel, såsom TodaysMeet, Socrative och GoSoapBox, som är bra för detta. De förutsätter ju dock att man har någon form av teknisk produkt, en dator, smartphone eller surfplatta. Saknar man allt detta men ändå vill ställa frågor till klassen och få deras svar samlade och sammanställda kanske detta kan vara lösningen. Plickers heter produkten. Den kräver att du som lärare har en telefon eller surfplatta på vilken du laddar ner en Plickers-appen. Du skapar ett konto på plickers.com där du sedan lägger upp olika klasser.

Plickers fungerar så att du i förhand skriver ut färdiga  symboler som är numrerade. Du kopplar sedan eleverna till en symbol. När du sedan ställer en fråga till klassen och ger dem fyra svarsalternativ håller eleverna upp sina symboler. Beroende på om de svarar A,B,C eller D håller de symbolen åt olika håll. Du som lärare använder då din mobil och scannar av svaren. Svaren syns då på din dator som du kan koppla till en SmartBoard eller liknande. Du kan välja att se klassens svar i olika diagramformat. Du kan även se hur varje elev svarat.

Ska villigt erkänna att jag bara testat detta på några kollegor. Kaos utbröt. Jag tänker dock att jag nu vet bättre och är redo för att testa det på riktigt. Jag inser också att det är svårt att i skrift på ett tydligt sätt förklara hur det funkar. Det bästa är nog att testa själv. Titta gärna på filmklippen nedan först. Det är givetvis gratis att öppna ett konto.

3 Kommentarer on “Svara analogt, redovisa digitalt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *