Arbeta med Office-filer direkt i Google Drive

Alla vi som använder Google Drive blir då och då frusterade över att det är så komplicerat att öppna och redigera dokument gjorde i Word, Excel eller Powerpoint. Ibland skulle man vilja arbeta med en Office-fil man fått av någon och sedan spara ner ändringarna i det ursprungliga formatet. Lika ofta skulle man vilja konveretera filen så enkelt som möjligt i motsvarande tjänst i Drive för att fortsätta arbete där. Nu finns en elegant lösning och det är ett tillägg i Chrome som heter Office Editing for Docs, Sheets and Slides. Precis som andra tillägg hämtar du det gratis i Chrome Web Store. Om du har den senaste versionen av mjukvaran i din Androidplatta eller Chromebook finns tillägget t o m redan där. Har du väl installerat tillägget räcker det att dubbelklicka på Office-filen i Drive och den öppnas i redigerbart läge. Det finns inte så många verktyg tillgängliga, men absolut tillräckligt många för att det ska gå att göra enklare ändringar och tillägg i texten, presentationen eller kalkylbladet. Det går att se om du är i ett Office-kompatibelt läge genom att klicka på Arkivmenyn (se bilden).

En kul, och praktisk, funktion är att du genom att dra ett dokument från en mapp eller från skrivbordet in i Chrome webbläsare öppnar det automatiskt i Drive. Därifrån kan du redigera filen, antingen i dess ursprungliga format eller i form av motsvarande Drive-tjänst, dvs Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer. Bäst fungerar Office Editing for Docs, Sheets and Slides i Nya Google Drive. Har du inte prövat det nya utseendet med en del nya funktioner är det bara att klicka i rullgardinsmenyn längst till höger i webbläsaren (se bilden) när du befinner dig i Google Drive.

Nya Drive

När man har avslutat arbetet med dokumentet kan man välja att helt enkelt lämna eller stänga fönstret (då sparas ändringarna i det ursprungliga formatet), spara i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer (då kan man fortsätta arbeta i Drive-miljön och t ex dela dokumentet med andra) eller skapa en ny kopia av dokumentet (se översta bilden på menyn). Det här tillägget skapar nya möjligheter, inte minst för skolor som går över till Chromebook.

/Hans

1 Kommentar on “Arbeta med Office-filer direkt i Google Drive

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *