Glöm sladdar och kablar – dela enkelt med allt och alla

Tänk dig situationen att du har haft flera grupper av entusiastiska elever som tagit foton vid ett studiebesök och nu vill ha med dem i sina presentationer. Framför dig ser du iPhones i minst två olika varianter, Androidtelefoner av flera märken och en elev som säger att hon fotat med sin egen kamera och lagt dem i en molntjänst. Nu gäller det att rota fram varenda tänkbar kabel även om bluetooth ibland kan fungerar nödtorftigt. Tänk dig en annan vardagsbild: Du sitter framför datorn och är inne på en bra webbplats som du vill tipsa arbetskamraterna om. Dessutom har du en fil du vill ge dem och en vägbeskrivning till personalfesten imorgon kväll. I din iPhone finns ett foto som du skulle vilja ha till din Androidplatta och till en elevs Chromebook på ett smidigt sätt. Suck! Åtminstone har jag varit i de här situationerna. Det har alltid gått att ordna på något sätt, men det har många gånger krävt en hel del tankemöda. Svårigheten är ofta  att skicka saker mellan olika typer av verktyg. När det gäller t ex Chromebook ska filerna dessutom på något sätt ligga i molnet.

Logopushbullet

En lösning på allt det här kan vara gratistjänsten Pushbullet. Registrera dig på webbplatsen (du kan t ex använda ditt Google-konto) och ladda sedan ner appar till de verktyg du använder. Nu finns appar för iPhone, Android, Chrome, Windows och Firefox. Du kan dela saker med dig själv eller med andra som du lägger till i en lista. I din telefon eller platta blir Pushbullet en app som ger en pushnotis när någonting delats med dig, i Chrome blir det ett tillägg som fungerar precis likadant, i Windows kan du högerklicka när som helst och i den meny som kommer upp välja Pushbullet. Förutom de vanliga alternativen, så kan du även välja att skicka en skärmdump till dig själv eller någon annan. Det går även att gå direkt via hemsidan och skicka och ta emot därifrån. Du kan dela med alla eller bara med någon annan person eller något av dina verktyg. Symbolerna längst ner i menyn visar vad du kan dela: ett meddelande, en länk (den aktuella sidan du är på ligger som förval), en fil, en punktlista eller en kartposition.

Skärmklipp

Löser det här problemen som jag beskrev i början? Jag tror att den i alla fall löser en hel del av dem. Om eleven och jag har Pushbullet installerat kan hen bara skicka fotot till mig. Är det aktuellt att istället jobba vidare med en presentation i Chromebook går det att ta in den där, eventuellt bildbehandla den med lämplig app och sedan spara den i Google Drive. Därifrån kan den placeras in en Google Presentation. Hela tiden finns fotot i molnet. Jag sitter framför datorn och hittar en perfekt hemsida som jag vill dela med arbetskamraterna. Några klick i Pushbullet och jag vet att de har den i mobilen, plattan eller datorn. Några problem? Man ska nog påminna om att tjänsten är ny, att det är en maxgräns på 25 MB på de filer man skickar och att det finns många andra lösningar på det här problemet. Efter att ha prövat Pushbullet tycker jag ändå att den är värd en chans. Kan bli en favorit.

En kort, enkel introduktion på engelska finns på YouTube. Står du ut med lite halvdålig ljud- och bildkvalitén under tre och en halv minut. är den värd att ses.


/Hans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *