Animera dig själv!

Många pedagoger har upptäckt fördelarna med att låta en avatar, dvs en tecknad figur, säga det man vill ha sagt. Det kan vara ett annorlunda och mer personligt sätt för läraren att ge en uppgift eller uppmuntra sina elever, eller det kan vara ett sätt för den tystlåtna eleven att våga uttrycka sig. Det finns en underbart enkel app för Android, iPad och iPhone som heter Tellagami. Just nu är den gratis att ladda ner och det går att skapa korta meddelanden på max 30 sekunder, med en avatar man själv har skapat (visserligen utifrån ganska snäva ramar) och en bakgrund man valt från appen, tagit med kameran eller importerat från det egna bildgalleriet.  Man behöver inte skapa något konto utan kan skicka vidare meddelandet direkt efter att man är klar.  Det kan finna i ett sms eller e-mejl, eller sparas. Det går även lätt att bädda in i t ex en blogg genom en länk man får. Klicka bara på Dela-symbolen och testa.

På fem minuter, bokstavligt talat, lärde jag mig appen, hittade en bakgrund i min mobil och spelade in det här meddelandet hemma i vårt kök. Fotot i bakgrunden råkade vara fyrkantigt, därav de svarta fälten till höger och vänster.

En klassiker i den här gruppen av tjänster är Voki, som vi skrivit om i ett av de första inläggen i vår blogg. Numera kan man inte bara spela in vad avataren i Voki ska säga, utan den kan även förstå svensk text och läsa upp den. Det finns flera svenska röster, men också röster från många andra språk. Kanske något i språkundervisningen? Det finns också möjligheter att förändra dem lite grann. Jag kunde inte låta bli att välja varianten Chipmunk. Inte så lätt att höra, men kul! Pröva att göra en avatar med en mer normal svensk röst så kommer det att blir riktigt tydligt och bra. Det finns flera möjligheter i Voki än i Tellagami och man kan skaffa ett gratiskonto, men den är också lite mer komplicerad och finns inte som app. En stor nackdel är också att det inte går att se eller höra en voki på en iPad eller iPhone. För den som ändå är intresserad finns det även en premiumtjänst för skolklasser, som kostar ett par tior i månaden. Inte så dyrt och kanske ett alternativ om man verkligen vill jobba i sin klass med verktyget.

2 Kommentarer on “Animera dig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *