Ljud och bild på nätet

Tips
Det kommer en lavin av tjänster på internet som hjälper dig att göra olika former av presentationer. Här behövs inge programvara vilket ofta kan vara en fördel i skolans värld. Många av dem är lätta för elever att använda och ger nya möjligheter att presentera eller skicka olika budskap. Det kan inte minst var ett bra verktyg för elever som har svårt att formulera sig i skrift och utmanar absolut alla elevers kreativitet och bildseende.
En annorlunda tjänst som redan används på många skolor är Voki. Här skapar man en tecknad avatar, ett slags alter ego, som kan läsa upp meddelanden till andra. Bra exempel på hur det kan används i undervisningen i en klass i femman och en guide för hur man använder tjänsten hittar du på Multimediabyrån. Min voki från vår klassblogg ser ut så här:

Om man nöjer sig med ljudmeddelandet finns det ett par mycket enkla och användbara tjänster. Vocaroo och AudioPal är två sådana som båda ger möjligheten att bädda in den i en blogg, på Facebook mm eller att skicka den i ett e-mejl. Gör du inspelningen i Vocaroo kan du dessutom ladda ner den som en fil. Ingen av dem behöver någon registrering eller inloggning. I AudioPal kan man också använda verktyget text till tal (kom ihåg att välja svenska som språk) eller ladda upp ljudfiler.

Inspelningen är klar. Jag har valt att spara
den och får då fram den här dialogrutan.

En mer klassisk presentationstjänst där man kan göra små stillbildsfilmer är Animoto. Om man vill att eleverna snabbt ska göra en presentation som ändå ser bra ut och dessutom är lite osäker på om man har en lämplig programvara i datorerna är det här ett perfekt verktyg. Animoto finns i flera versioner, men om man väljer den enklaste som är gratis kan man göra 30-sekundersfilmer. En fördel med Animoto är att man inte måste ladda upp egen musik, vilken kan vara tekniskt krångligt ibland och alltid upphovsrättsligt tveksamt, eftersom det finns mer än 600 musikstycken att välja på i olika genrer. Det finns många exempel och instruktionsfilmer som hjälp när man ska börja arbeta.

/Hans

1 Kommentar on “Ljud och bild på nätet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *