Pimpa ditt Google-dokument

Upptäckte till min stora glädje en nyhet när vi jobbade med Google Drive idag. I verktygsfältet finns det en nyhet i form av tillägg. I praktiken innebär det att man kan ladda hem olika tilläggsfunktioner som kan vara användbara i arbetet med Google Drive.

Det finns en hel del att välja mellan. Alltifrån avancerade interaktiva tjänster där man kan skapa telefonkonferenser kring ett dokument till mer handfasta tillägg där man kan infoga kartor eller enkla diagram. Vilka tillägg man har nytta av tror jag beror på hur och till vad man använder Google Drive.

För att installera ett tillägg klickar man på tillägg i verktygsfältet. Välj sedan hämta tillägg och du kommer till en sida där samtliga tillägg finns. Du kan sortera dem eller bara letade dig fram. När du hittat ett tillägg du vill ha och klickar sedan på gratis och godkänner sedan tjänsten. Du hittar sedan funktionen genom att återigen klicka på tillägg, där valda tillägg samlas i en lista.

Jag kan verkligen inte säga att jag gjort några djupare efterforskningar men jag kände spontant att det fanns några riktigt intressanta tillägg, väl värda att testa. Jag tänkte därför bara kort lyfta fram tre som jag fastnade för direkt.

Texthelp Study Skills

I grund och botten en digital överstrykningspenna. Inget nytt under solen där kan tyckas. Du markerar en textdel och klickar sedan vilken färg du vill markera texten med. Som lärare kan det vara smidigt att ibland markera avsnitt i elevtexter där det finns saker att belysa. Dock tror jag det största användningsområdet kan vara sammanställningsfunktionen. Ponera att en elev jobbar med en faktatext. De ska sammanställa fakta från olika källor. För att sovra i en artikel de hittat på nätet har de därför kopierat in texten i ett Google-dokument. De läser sedan igenom texten och markera de delar de tycker de har användning för. Sedan klickar de på knappen Collecting Highlights i högermarginalen. Då sammanställs alla markeringar i ett nytt dokument, tillsammans med en länk till källan. Har de även markerat i olika färger kan de även välja att sortera markeringar efter färg. Jag tycket spontant det verkade mycket trevligt och lättarbetat.

MindMeister

Är ännu ett sätt att skapa en mind map. Skillnaden med denna tjänst är att du gör det direkt i ditt Google dokumentet. Börja med att skapa en punktlista i dokumentet. Använd tab-knappen för att skapa de olika stegen. Markera sedan hela listan och klicka sedan: Insert as Mind Map. Då omvandlas listan till en bild med din mind map. Bilden går sedan att kopiera och läggas ut på en blogg. Se mitt exempel nedan.

Table of content

Har man fått in längre texter, där eleverna jobbar med olika rubriker kan det vara bra att snabbt röra sig i dokumentet utan att behöva skrolla sig ner. Genom att aktivera Table of Content-tillägget skapar men en rubriköversikt i marginalen vilket innebär att man snabbt kan klicka sig mellan olika stycken. Det bygger dock på att eleverna använt sig av rubrikmallarna.

Det finns många fler tillägg och jag kanske återkommer när jag hunnit testa fler.

4 Kommentarer on “Pimpa ditt Google-dokument

  1. Pingback: IKT | Pearltrees
  2. Hej, försökte göra en mindmeister, men förstår inte riktigt detta med punktlistan. Det är ju inte så man bygger sin mindmap i programmet. Försökte göra en punktlita i ett vanligt googledokument och sedan importera men det funkade inte, vad gör jag fel?

    Tack annars för bra tips, vi jobbar jättemycket med Drive. Suveränt pedagogiskt verktyg på alla sätt.

    mvh/Annika

  3. Hej. När jag använder MindMeister har jag alltid börjat med att skapa en punktlista i mitt Google Drive-dokument. Det som ska stå i mitten av tankekartan är det första jag skriver. Se använder jag tab-knappen för att skapa underrubriker. När jag är klar markerar jag hela punktlistan och går sedan till tillägg där jag klickar på MindMeister. Då bör tankekartan dyka upp i ditt Google Drive-dokument. //Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *