Julkalendern – Lucka 10

Julkalender10Nobeldagen är verkligen speciell. Det är en dag för de stora frågorna och de stora festligheterna. Lite som en vanlig skoldag med andra ord. Om man vill jobba med frågor i sin klass är Quizlet ett alldeles utmärkt verktyg. Den finns på webben, men också som app för iOS och Android och om man vill kan man logga in med sitt Google-konto. Det går att skapa digitala frågekort, men också stavningstest där en röst läser upp ordet på t ex engelska eller svenska (rösten är helt OK) och där man sedan ska försöka skriva ordet korrekt. Eleven kan utifrån den lista som skapats spela spel eller göra test där man tränar ord och begrepp eller svarar på frågor. Man kan publicera quizlets, ta del av andras och organisera sina egna i mappar. Det finns elever som på eget initiativ skapar quizlets för att träna på ord, men kanske ska alla i klassen få göra det? Eller så är det du som lärare som gör små tester till klassen. Vill du veta mer kan du gå till Quizlets egen Hjälpsida eller titta på en introduktionsvideo på engelska eller en svensk video som tar det ett steg längre.

På Nobeldagen blir naturligtvis julklappstipset en bok av pristagaren i litteratur Patrick Modiano. Om man inte vill läsa franska finns det tolv stycken översatta till svenska att välja bland.

Nu är det ju lite komplicerat ibland med Nobelpris. I år delas kemipriset av tre forskare för att de har sett till så att det går att titta påmolekyler i mikroskop. Otroligt! Går man ett steg till hamnar man på elektronnivå och många tycker att det börjar bli lite körigt att förstå någonting över huvud taget. Om du känner det så kan du titta på videon här under. På drygt tolv minuter har du fått rubbet!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *