Digitala verktyg – 5 tips

Här kommer fem digitala tips som jag hoppas kan vara till nytta. De är väldigt olika men gemensamt för dem är att jag har haft stor användning för dem i min undervisning. Rubrikerna är länkar, så klicka på dem om ni vill komma igång och testa.

Prezi

Är du trött på PowerPoint? Då är Prezi kanske något för dig. Prezi är en online-tjänst där du kan skapa presentationer som känns proffsiga och levande. Grundtanken med Prezi är att du jobbar med inzoomningar och rörelse. Du kan även bädda in allt ifrån PowerPoints till Youtube-klipp. 
För mer info om hur du kommer igång med Prezi kan du titta på det här videoklippet.

GoAnimate

GoAnimate hjälper dig och dina elever att skapa korta animerade kortfilmer på ett väldigt enkelt sätt. Du kan välja att utgå från färdiga mallar där du endast fyller i replikerna eller så kan du välja att bygga upp en scen från grunden. 
Jag har låtit elever illustrera delar av egna texter med hjälp av GoAnimate. Det är alltid populärt att sedan spela upp de korta klippen i klassen.
Jag bäddar in en kort introduktionsvideo som du kan titta på om du är intresserad av GoAnimate.

Evernote

Evernote är kanske den online-tjänst som jag har haft mest nytta av de senaste åren. Inte i undervisningen men vid siadna. av. Evernote är en moln-tjänst där du kan spara anteckningar, foton och webb-utklipp. Fördelen med Evernote är att du kan ladda ner den till din dator, Smartphone eller surfplatta och att tjänsten sedan synkar allt du gör. 
Jag använder Evernote till…
  • …att göra kom-ihåg-listor
  • …att skriva in elevresultat
  • …att anteckna
  • …att dela anteckningsböcker med kollegor
  • …att spara utklipp från nätet
Det finns även flera olika appar/tjänster som är knutna till Evernote som kan vara nyttiga, bland annat Penultimate och Skitch.

Jag bäddar in en instruktionsvideo för den som är intresserad.

Storybird

Storybird är en helt fantastisk tjänst där du och dina elever på ett enkelt sätt kan skapa en bilderbok. Grundtanken är att man väljer en konstnär och sedan skriver man en berättelse till de bilder man får välja på. 
Det som är så bra just med Storybird är att bilderna är väldigt fina och det finns många olika typer av bilder att välja mellan. 
Som lärare kan man, i gratisversionen, skapa två klasser. Detta innebär att man kan bjuda in elever, skapa skrivuppgifter och se alla elevers färdiga berättelser i ett gemensamt bibliotek. Det går även att skriva berättelser gemensamt. Berättelserna går sedan att bädda in på bloggar eller andra sidor på nätet.
Låter det intressant? Titta då på introduktions-klippet nedan.

Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic är ett mycket bra redskap för lärare som snabbt vill spela in sig själv utan att synas på film. Det är perfekt om man vill flippa klassrummet.
Screencast-O-Matic funkar på så sätt att man, utan att ladda ner något program, spelar in det som syns på din dataskärm samtidigt som du lägger på en berättarröst. Programmet är väldigt användarvänligt. Det du behöver är en dator och en mikrofon. Du trycker bara på record och sen är du igång. Slutprodukten sparar du sedan som ett videoklipp på din dator eller så lägger du upp det på Youtube direkt. 
Titta gärna på intruduktionsvideon nedan för mer info.
Hoppas ni hittar något som passar. 

1 Kommentar on “Digitala verktyg – 5 tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *