Att skriva för sig själv tillsammans med andra

Har du någonsin tänkt tanken att det vore bra om alla kunde skriva sina åsikter var för sig men att de samlas på samma ställe? Även om du inte gjort det så kanske detta inlägg kan vara intressant.

Jag ska här presentera två olika digitala skrivverktyg, där man tämligen smidigt kan skapa en sida där många  samtidigt kan skriva ner sina åsikter kring ett givet ämne. När ska detta då användas? Jag har använt det vid uppstart av ett arbetsområde där eleverna fritt kan skriva ner sina tankar kring ämnet. Jag har även använt det vid helklassdiskussioner då jag först låter eleverna svara skriftligt på en fråga för att sedan följa upp med en fördjupande muntlig diskussion.

TodaysMeet

TodaysMeet.com är den mest direkta av de två tjänster jag ska presentera. Fördelen med denna tjänst är att det går snabbt att komma igång, det går själv att välja hur länge man vill att sidan ska sparas och det kräver ingen inloggning. Nackdelarna är att man bara har 140 tecken på sig samt att det inte går att radera sådant som skrivits.

Hur gör man då? Följ bara instruktionerna nedan.
Gå till todaysmeet.com. Skapa ett rum genom att skriv in ett passande namn i namnrutan (tänk på att detta kommer bli en del av webadressen). Välj hur lång tid som sidan ska finnas innan den raderas. Tryck på skapa rum. Du hamnar då direkt i ditt rum där du direkt kan börja skriva.

Klicka på länken för ett exempel: http://todaysmeet.com/jhdv

Writeboard

På sidan writeboard.com hittar du en liknande tjänst som dock skiljer sig något. Här kan man skriva längre inlägg då ingen teckenbegränsning finns. Du kan även välja vilka som har tillgång till sidan då det krävs ett lösenord för att kunna skriva på forumet. En annan fördel är att det även går att radera inlägg om det blir fel eller om någon skriver något olämpligt.

För att komma igång gör du som följer. I den gula rutan fyller du ett namn på din writeboard. Skriv sedan in ett lösenord. Avsluta med att skriva in din e-mailadress. Skapa sedan din writeboard. Innan någon annan kan skriva i din writeboard ska du skriva något som syns längst upp på sidan. Här kan du fylla i en hälsning eller instruktioner. Spara sedan writeboarden. Sen kan alla med rätt lösenord skriva på din writeboard.

Klicka på länken för ett exempel: JHDVs writeboard (Lösenord: jhdv)

Jag har haft nytta av båda dessa tjänster och hoppas även ni kan använda dem i undervisningen. Har ni frågor är det bara att ni hör av er.

Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *