Stimulera tänkandet med nyheter och trender

Ofta kan trender och nyheter vara ett bra sätt att få igång en diskussion i klassrummet. Det kan självklart också vara en utgångspunkt för att fördjupa sig i olika händelser och skeenden eller för att arbeta med källkritik. Det finns några tjänster som presenterar de här sakerna på ett lite annorlunda sätt.

Newsmap är en ny tjänst för att presentera nyheter grafiskt. Den finns fortfarande bara i en s k beta-version, dvs tjänsten är ännu under utprovning och kommer att förbättras. Det är enkelt och gratis att skaffa ett konto. Redan nu är den ändå intressant och användbar. Man kan välja nyheter utifrån ett eller flera länder och utifrån olika teman. Färgerna på rutorna beror på dessa val och storleken på hur många närliggande artiklar som skrivits. Klickar man på rutan kommer man till den aktuella artikeln. Kanske något att inleda lektionen med eller att låta eleverna göra sina egna Newsmap som de följer under en längre tid. Nyheter på främmande språk kan t ex vara användbara i språkundervisningen.

Just idag hade jag ställt in min Newsmap på bara svenska nyheter och ganska mycket sport. Resultatet såg ut så här:

Newsmap

Google Trender är ingen ny tjänst, men också den grafisk och en bra utgångspunkt för diskussioner och reflektioner. Där kan man se statistik över sökord i Googles sökmotor i Sverige och i hela världen. Det handlar inte om nyheter, men trender och kan leda till funderingar omkring media, påverkan, kändisskap, samhällsutveckling, evenemang mm, men även nyhetsflödet. Det är det här som är Big Data i sin enklaste form. Det finns också alltid några teman som Google själv valt ut som man enkelt kan fördjupa sig i. En speciell variant är att Google Trender kan visa de mest populära sökorden i ett helskärmsläge. Är man intresserad av att veta mer klickar man bara på ordet. Orden skiftar hela tiden, men i ett fruset ögonblick kan det se ut så här:

Trender

Till sist en Google-tjänst som har funnits i några år – Ngram Viewer – som kan passa äldre elever. Det här är ett litet sidoprojekt av Googles självpåtagna mål att scanna in alla världens böcker. Söker man på ett ord eller ett namn här så får man en graf som visar hur vanligt det har varit i böcker från olika tidsperioder. Det här fungerar fortfarande bäst på engelska, men fler och fler av de större språken läggs till (alltså tyvärr inte svenska än så länge). Man kan även klicka sig vidare från grafen för att se vilka böcker som innehåller sökordet. Hur kan man då använda det här? Sök på namn och diskutera hur den politiska konjunkturen har varit. Sök på ord som speglar fenomen och se när de slår igenom. Jämför ord för att se hur trender har kommit och gått inom olika områden.

Här är en sökning på ordet ecology i engelsk litteratur och en sökning på Mao i kinesisk litteratur.

ecology

mao

/Hans

1 Kommentar on “Stimulera tänkandet med nyheter och trender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *