Socrative – direktrespons i klassrummet

Socrative är ett av de bästa verktygen på nätet för respons i klassrummet, på engelska en s k backchannel, enklare tester eller enkäter. Den är gratis och används av tusentals lärare och elever i många länder. Socrative går att köra på datorer, men också på mobiltelefoner och surfplattor (sök bland apparna efter ”Socrative”). Användningsområdena är många, men grundidén är att du som lärare har ett konto där du kan skapa ”rum”. Först har du som lärare skapat ett konto, vilket du gör genom att klicka på ”Sign Up” och sedan ange din mejladress och ett lösenord du själv väljer. Eleven går sedan till elevsajten där han eller hon inte behöver något konto för att svara på frågorna. Varje rum som skapas får ett nummer som gör att eleven kan ansluta helt enkelt genom att ange rumsnumret. Läraren bestämmer sedan vilka frågor som ska läggas ut och under hur lång tid man ska kunna svara på dem.

För den som är intresserad finns även tjänsten i en nyare version, Socrative 2.0, men det är fortfarande en s k Beta-tjänst, så för den som inte tidigare använt verktyget rekommenderas att använda en äldre versionen. För den som är intresserad finns även en officiell blogg med nyheter och inspiration.

Läraren Johan Falk har samlat en del material och instruktionsfilmer. Där finns bl a flera bra instruktionsfilmer.

/Hans

2 Kommentarer on “Socrative – direktrespons i klassrummet

  1. I read a lot of interesting posts here. Probably you spend
    a lot of time writing, i know how to save you a lot of time,
    there is an online tool that creates high quality, google friendly articles in minutes, just type in google – laranitas free content source

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *