Konsten att höras utan att synas

I den bästa av världar är alla elever alltid i skolan. I den bästa av världar är alla med på dina fantastiska genomgångar. Men världen som vi lärt känna den är inte alltid så bra som vi kanske önskar att den vore. För ibland är inte all elever här, ibland missar några elever din magiska genomgång.

Vad gör man då med dessa elever? Man kan ju givetvis ta genomgången en gång till men ibland räcker inte tiden riktigt till. Det är då man önskar att man kunde klona sig själv och vara på två ställen samtidigt.

Screencast-O-Matic är ett ett program på nätet som kan hjälpa dig, på ett tämligen enkelt sätt, att spela in din genomgång. Spela in! Nu ser jag framför mig att ganska många reagerade panikartat inför det faktum att de måste spela in sig själva. Lugn. Fördelen med Screencast-O-Matic är att du bara behöver lägga på din röst till det du går igenom på smartboarden. Du kan helt enkelt höras utan att synas.

Grundtanken är helt enkelt att du pratar till det som syns på din dataskärm. Allt du säger och gör spelas in och kan sedan spelas upp som en film. Det man behöver är en mikrofon, en dator och internet. Nedan följer ett kort körschema samt en ganska dålig introfilm som jag slängde ihop på tämligen kort tid.

1. Gå till www.screencast-O-Matic.com
2. Tryck på: Start recording
3. Anpassa rektangeln efter den del av skärmen du vill spela in ifrån.
4. Tryck på den röda record-knappen längst ner till vänster.
5. Prata i mikrofonen till det du gör. Allt som syns inom den röda rektangeln spelas in tillsammans med det du säger.
6. Tryck på paus om du vill stanna mitt i. Tryck sen på rec igen för att fortsätta där du slutade.
7. När du är klar trycker du på done.
8. Välj vilken typ av film du vill skapa. Har du ett youtube-konto är det smidigt att spara den direkt till youtube. Då blir det enkelt för eleven att komma åt klippet. Sparar du klippet som Video file måste du själv sedan dela med dig av filen på något sätt. Ett alternativ kan vara att lägga ut den på en blogg om man har det.
9 Nu är du klar. Enkelt eller hur.

(Ett tips kan vara att testa mikrofonen innan så man vet hur högt man måste prata. Annars kan det bli som i mitt klipp att man låter som en flåsande galen massmördare)

Jag har personligen använt detta flera gånger till elever som missat genomgångar och det har funkat bra. Det är tämligen smidigt och kräver inte jättemycket tid. De gånger jag gjort detta har jag spelat in mig själv utan publik men är man riktigt modig kanske man vågar att spela in sig själv tillsammans med eleverna under den ordinarie genomgången. Då sparar man än mer tid.

Lycka till!
Johan

1 Kommentar on “Konsten att höras utan att synas

  1. Everything posted made a bunch of sense. However, think about this, soppuse you were to create a killer headline? I am not suggesting your content isn’t good, but soppuse you added a headline that makes people want more? I mean Contact | Green DIY Energy Connection is a little vanilla. You might glance at Yahoo’s home page and note how they create article headlines to grab viewers to click. You might add a related video or a picture or two to get readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your posts a little livelier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *