Julkalendern – Lucka 24

Julkalender24Vem läser bloggar på julafton? Kanske den som är nyfiken på vad sista luckan i vår julkalender innehåller, men skulle det redan ha hunnit bli annandag eller t o m nyårsdag är det helt OK. Bäst-före-datum på inlägget eller julkalendern är förhoppningsvis inte passerat än. Dagens tips är både tillbakablickande och framåtsträvande. Vi börjar med det som ser tillbaka, nämligen Googles Året med sök 2014. Här kan man läsa mer om vilka sökord som dominerat året och deras bakgrundshistoria. Topplistorna kan dessutom vara en bra utgångspunkt för den som vill sätta ihop ett nyårsquiz. I ett inlägg från maj 2014 skrev vi mer om verktyget Google trender.

Vad kan vara mer framåtsyftande än en tjänst som hjälper dig att hänga med i nyhetsflödet under året som ligger framför? Jag talar om favoriten bland s k RSS-läsare nämligen Feedly. Vi har pratat om den flera gånger i våra podd-avsnitt, t ex i Det trevliga avsnittet från våren 2014. Feedly hjälper dig att hålla ordning på nya inlägg på bloggar som du vill följa och gör det lätt att både läsa och sortera dem. Det här är ett praktiskt sätt att hänga med i det som händer inom områden man är intresserad av. Stiftelsen för Internetinfrastruktur har en bra översikt över vad RSS är för någonting och hur en RSS-läsare fungerar och det finns introduktionfilmer på YouTube för Feedly. Även om jag gillar den tjänsten bäst finns det många andra RSS-läsare. Det viktiga är att du i alla fall prövar det här sättet att läsa nyheter och inlägg. Risken är stor att du blir fast.

Sista tipset, tillika klappen, är också framåtsyftande. Det går inte att slå in i ett paket. Det är inte digitalt. Det har ett mycket flexibelt innehåll. Skolspanarna önskar att alla läsare och lyssnare ska få det: Ett riktigt skönt jullov!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *