Fantastiska fria foton

Under den här våren har jag snubblat över fler och fler fotosajter som erbjuder gratis nerladdning av foton, bilder och grafik som kan användas helt fritt (på riktigt!). Senast gav bloggen Tülays IKT-sida flera användbara tips. Det här är både en fantastisk möjlighet för lärare som arbetar med bloggar, webbplatser eller lektionsmaterial, och för elever som håller på att lära sig vad man kan och inte kan använda fritt på nätet. Inte minst det senare är viktigt, så arbetar man mycket med bilder i undervisningen måste man som lärare både ha koll på olika licenser (framför allt hur Creative Commons fungerar) och ha ett antal bra fotosajter i rockärmen. Ofta måste man göra sökningar på engelska för att få bra träffar, men det behöver ju inte alltid vara en nackdel med tanke på språkträning. Här är några som jag tycker är användbara. De är av väldigt olika karaktär, så ta en titt på dem och få en känsla för vilken typ av foton du har störst chans att hitta på var och en av dem. De flesta foton är publicerade under den lite nyare Creative Commons -licensen CC0. De flesta av dem kräver också att du registrerar dig (gratis), med din epostadress.

86H

Pexels

Unsplash

SplitShire

Pixabay

FreeMediaGoo

Gratisography

Photos For Class är en lite speciell webbplats särskilt utformad för skolan. Bilderna är särskilt utvalda och granskade, de är publicerade under Creative Commons och varje nerladdat foto får automatiskt ett vattenmärke med uppgifter om fotograf och licens.

Till sist några webbplatser som publicerar bilder med den mer traditionella licenserna CC by 2.0 eller  CC by 3.0 , som innebär en del begränsningar:

FreeFoto.com

Creativity103.com

Vill du arbeta med bilder på historiska föremål, äldre foton eller konst i skolan kan en bra plats att börja sökningen på vara:

Wellcome Images

/Hans

 

 

 

2 Kommentarer on “Fantastiska fria foton

  1. Inlägget handlade nog mest om nyare tjänster med licensen CC0 som har bilder som är proffsiga och ganska neutrala, men Wikimedia Commons är ett bra tips. Använder själv det för att hitta bilder då och då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *