Quiz, animerade filmer och fjärrstyrda skärmar

Riddle är en ny trevlig bekantskap. Det är en tjänst där man kan göra små enkäter under en lektion och quiz, men också listor, en typ av personlighetstest och frågor till en artikel på nätet. Det sistnämnda går att se i ett exempel längre ner i det här inlägget. Det speciella med tjänsten är att den utgår från bilder, vilket ger en lite annorlunda vinkling. Under våren har t ex mina klasser arbetat med dagens bild i SO och så här i slutet fick de ett quiz med bilderna för att se vad de kom ihåg.

Jag kunde inte låta bli att skriva ett inlägg om två tjänster som jag använt den senaste tiden. Powtoon nämnde vi redan i Det animerade avsnittet, men jag tänkte ändå slå ett slag till för tjänsten. Vi har gjort försök att låta elever arbeta med Powtoon , men tyckt att det varit svårt för dem att komma igång. Fortfarande tror jag att det i första hand är ett verktyg för den lärare som vill göra en ”pitch” för någonting eller förklara något på ett annorlunda sätt, men om man använder en mall (som jag gjorde den här gången) kan nog också elever skapa animerade filmer. Det finns dessutom ett abonnemang särskilt för skolor, Powtoon for Education, där man t ex som lärare kan lägga upp klasser. Själva filmen jag gjorde kanske har lite i övrigt att önska (bl a själva innehållet!), men med tanke på att den är gjord sent en kväll på kort tid visar den väl i alla fall möjligheterna om man utgår från en färdig mall.

Till sist var det det här med fjärrstyrd dator. Med hjälp av appen Chrome Remote Desktop kan du se och fjärrstyra din skärm. Tjänsten är inte ny, men har uppdaterats en del sedan den introducerades. Har du datorn påslagen därhemma kan du alltås gå in när du är på jobbet och mejla en fil eller kolla ett dokument. Det här fungerar både med en platta och en mobil, så kanske är det en lösning för det lärare som vill röra sig fritt i klassrummet och ändå kunna styra det som visas med projektorn längst fram i salen. En varning är dock att vissa nätverk stoppa möjligheterna med sina brandväggar. Längst ner i inlägget finns en introduktionsvideo.

Riddle – annorlunda quiz mm

 

Animerad film med PowToon

Fjärrstyrning med hjälp av Chrome Remote Desktop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *