Dela filer tillsammans med ShareDrop

Att dela eller inte dela? Det är frågan. Ju mer datorer, surfplattor och mobiler vi använder oss av i undervisningen, desto mer filer blir det att hålla reda på. En ständigt återkommande fråga är hur man smidigaste delar med sig av sina filer eller hur eleverna delar sina filer med läraren.

Jag inser att det finns en uppsjö med olika tjänster på nätet och jag använder mig mycket av DropItToMe. Här delar eleverna enkelt sina filer med mig genom att logga in på min sida. Tjänsten är knuten till Dropbox, vilket innebär att filerna samlas på ett och samma ställe. Det är på många sätt väldigt funktionellt.

Ibland har jag dock saknat ett lite snabbare sätt att överföra filer och snubblade då över en tjänst som heter ShareDrop. Förutsättningarna är att de som ska dela filer med varandra är anslutna till samma trådlösa nätverk. Alla som tänker dela filer går då till sharedrop.io där alla anslutna datorer, surfplattor och mobiler dyker upp. Sen drar man helt enkelt den fil man vill överföra till den avatar som man vill dela filen med. Utvald mottagare får sedan acceptera om de vill ta emot filen. När man godkänt laddas filen ner till datorn.

Min första tanke är att detta skulle kunna passa bra på många sätt i skolans verksamhet men kanske främst för lite yngre barn då man inte behöver skapa konton eller logga in. Skulle även kunna underlätta vid grupparbeten, då jag ofta tycker det uppstår problem när eleverna ska dela filer, bilder och filmer med varandra.

Jag har bara som kortast testat denna tjänst men den verkar trevlig. Det jag dock fann som negativt var att det inte verkar funka med iPhone, iPad eller Safari. Det står att den är kompatibel med Chrome, Opera eller Firefox vilket gör att dess funktion är lite mer begränsad än vad jag kanske först önskade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *