Pedagogiskt café – om medier, skolutveckling, presentationer och lärstrategier

I veckan hade vi ett pedagogiskt café i vår kommun igen där vi delade med oss av idéer, erfarenheter och kunskap. Här hittar du aktuella länkar mm från några av de grupper som möttes. Förhoppningsvis är de intressanta oavsett om du varit med på träffen eller inte.

Rapporter från Statens medieråd

I huvet på en gammal IKT-pedagog

Några tankar omkring en-till-en-satsning, framtidens skola och hur vi kommer dit. Kanske relativt obegripliga om man inte var närvarande vid själva presentationen.


Nästa steg Pedagogiskt café 150416 – Created with Haiku Deck, presentation software that inspires

 Presentera på nya sätt

  •  Haiku Deck är ett enkelt verktyg där man ändå kan åstadkomma mycket snygga presentationer. Verktyget har tre stora fördelar. För det första kan man arbeta på flera olika plattformar, dvs det finns appar för iPad och iPhone, men går framför allt bra att jobba med direkt på webben. För det andra ingår en sökfunktioner där man kan hitta bilder som är fria att använda. Till sist är det som sagt enkelt att arbeta med. Att det också är gratis och går att enkelt publicera på webben är ju heller inga nackdelar.
  • Piktochart – Det finns många tjänster för att framställa infografik, men en av de bättre är Piktochart. Den har en bra gratisversion och är lättarbetad.  Precis som de fleta andra är den helt webbaserad, men i den fria versionen har man även möjligheten att ladda ner infografiken som en bild. I de flesta fall är den bästa lösningen att bädda in den i en blogg eller liknande, men om man loggar in på webbplatsen kan man även visa grafiken i ett presentationsläge. Användbart på t ex en lektion.

Så blir du bättre på matte

Se filmerna i UR:s satsning Pluggkoden tillsammans med dina elever i åk 7-9. De fyra filmerna berör matematik, läsning, minnet och fokus/planering. Missa heller inte den serie av kortare och längre filmer, där Pluggkoden ingår, på YouTube i kanalen Orka plugga.

På det pedagogiska caféet såg en grupp på filmen om matematik och diskuterade innehållet. Tre korta filmer för elever, som ligger på YouTube i serien Orka plugga och hnadlar om strategier i matematik, kan också vara ett alternativ om man vill få igång ett bra samtal i klassrummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *