Att göra ett klipp

Photo credits Flickr CC teresia

Hur gör man enklast om man vill klippa ut något från skärmen och spara som en bild eller klistra in i ett annat dokument? Ibland kan ett något som borde vara enkelt bli onödigt besvärligt. Här är några förslag på hur man kan göra på en PC utan att det blir alltför komplicerat.
Snabbaste sättet att klippa ur något (eller ta en skärmdump som man säger i det här fallet) är att trycka på tangenten print screen (eller prt sc). Nu finns allt det man ser på skärmen som en bild bland datorns urklipp. Det går att klistra in den i ett annat dokument precis som vilket urklipp som helst, t ex genom snabbkommandot ctrl + v. Om man håller nere Alt-tangenten samtidigt som man trycker på Print screen kopieras bara det aktiva fönstret och inte hela skärmen.
Skulle man nu vilja t ex beskära bilden eller på annat sätt bearbeta den kan man först öppna den i Microsoft Office Picture Manager. Programmet finns under Microsoft Office-verktyg. När man öppnat programmet är det bara att gå till Redigera och välja Klistra in så öppnas skärmdumpsbilden och kan redigeras. Om du går till det här YouTube-klippet kan du få fler exempel på hur du kan använda Microsoft Picture Manager.

För den som har operativsystemet Windows 7 finns ett särskilt skärmklippverktyg under mappen tillbehör i programmenyn. Det här verktyget är lätt att använda. Man kan välja vilket format man vill ha på urklippet och var det ska läggas. Sedan klickar man bara på Nytt och markerar det område som ska klippas ut. Funktionellt även om det inte har några finesser. En kort instruktionsfilm hittar du om du följer länken till YouTube.

Om du använder Google Chrome finns det en mycket bra gratis applikation som heter Awesome Screenshot. Applikationen hittar man på Chrome Web Store där det för övrigt finns många bra och användbara verktyg för Chrome. Sök efter Awesome Screenshot och installera sedan applikationen. Den lägger sig sedan som en liten ikon längst upp i högra hörnet bredvid adressfältet i webbläsaren. Vill man klippa ut något på en webbsida är det ett mycket bra verktyg där man även har några enkla redigeringsmöjligheter.

Om man vill få lite fler alternativ, men samtidigt hålla sig till gratisverktyg finns det flera bra program att ladda ner. Ett lite äldre som jag själv använder, och som fungerar bra även om det inte har så många möjligheter är Screenhunter. Med ett enkelt kommando kan du klippa ut hela eller delar av skärmen och spara det som ett urklipp, men också som en egen bildfil. När du laddar ner den senaste versionen av programmet är det bra att tänka på att du ska ha den fria versionen. Det finns även en mer avancerad betalvariant. Vill du se lite mer hur Screenhunter fungerar finns det även här ett bra klipp på YouTube.

Ett annat program program bland många är PicPick. Den stora fördelen med det här programmet är att man kan redigera urklippet på ett riktigt snyggt sätt. Man kan t ex markera vissa delar, rita, skriva och beskära urklippet för att sedan spara den i ett lämpligt format. Utifrån det lilla jag har prövat programmet verkar det vara både lättanvänt och effektivt. Titta gärna på den enkla introduktionen av programmet eller filmklippet om hur man kan använda PicPick som ett enkelt bildredigeringsverktyg.

Ibland skulle man vilja ta en bild av en hel webbsida, kunna redigera den med kommentarer mm och till sist dela den med andra. Tjänster som ligger i gränslandet mellan bokmärkesfunktioner och klippverktyg är Bounce och Markup.io. Det här rör sig om lite annan användning än den vi tidigare tittat på, men kan ändå vara intressant att undersöka. Fördelen är ju bl a att de är helt nätbaserade och inte kräver någon form av installation eller registrering.

Använder du programmet Notebook som följer med Smartboardtavlorna kan du använda det klippverktyg som finns där. På det viset får du ju urklipp som även kan användas i andra program.

Lycka till med det stora klippet vilken metod du än använder! /Hans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *